Nota bene

Het is niet eerlijk - 2

IJdelheid
Die oneerlijkheid in het leven is niet echt veranderd sinds die schrijver van ongeveer 2500 jaar geleden. Er is nog steeds een groot verschil tussen rijk en arm in de wereld. Het recht is voor de arme veel minder toegankelijk dat voor de rijke. Er worden nog steeds mensen onderdrukt, uitgebuit, klein gehouden.

Hoewel we dat zien en ervaren kunnen we het niet echt veranderen. Hoe hard we ook werken we krijgen er geen vat op. Waarom is er bij iedere vooruitgang telkens weer teruggang?

De schrijver-coach, hij noemt zichzelf de Prediker, je zou kunnen zeggen de omroeper van toen, deelt zijn ervaring dat het niets oplevert om je daarover druk te maken. Het is ontzettend vermoeiend.

Hij heeft 2 tips voor zijn lezers.
Genieten is zo kostbaar – doe het nu! Want na je dood komt er niets meer van. Doe het voordat je te oud bent. Ontdek en verken het goede, rijke leven als je jong bent. En als je geniet besef dat genieten niet zomaar te organiseren is. Dat denken we wel, genieten is big business. Maar het vermogen, de tijd van genieten komt van God. Genieten is een kado van God.
En als je verder kijkt is genieten lang niet voor iedereen in de wereld op dezelfde manier weggelegd. En lang niet voor alle momenten van je leven. Dat is de eerste tip.

Zijn tweede tip is: bedenk dat God over alles wat je doet iets te zeggen heeft. Hij beloont de goeden en straft de fouten. Dat is geen ervaringsfeit want daar zie je in het leven onder de zon niets van. Goede mensen sterven vaak te vroeg, foute mensen leven vaak heel lang.

Gelukkig is met deze stem van vroeger niet alles gezegd. Want eeuwen na hem kwam een andere levenscoach. Hij deelt op een andere manier zijn levenservaring. Jezus deelt wat Hij kent van God en van zijn koninkrijk. Jezus licht onze wereld met alle vragen en zinloosheid door en doorbreekt dat plafond van ongrijpbaarheid.

God's manier van oordelen is niet iedereen te straffen voor zijn foute dingen. Gods aanbod is: ik geef je een leven dat door Jezus voldoet. Zodat jij geen onrecht doet, mensen niet onderdrukt, je rijkdom niet alleen voor jezelf oppot.

Want wees eerlijk, als je het leven van Jezus op je in laat werken, dan is zijn leven van een andere planeet. Of nee, Hij is gezien op deze planeet, in dit leven als getuige van die andere wereld. Zonder onrecht, verdrukking, waar iedereen even rijk is, waar alle tranen voorbij zijn, waar het kwaad, het foute, de fouten, er niet meer bij zijn.

Auteur: ds. Auke Siebenga