Skip to main content

Nota bene

Vrijheid

Vrijheid en reizenWie wil er niet vrij zijn? Vrij om te doen wat je wilt, vrij van school, vrij van onderdrukking, vrij van zwaartekracht, als een vis in het water.

Toch zie je al aan de opsomming – dat totale vrijheid er niet in voorkomt. Altijd doen waar je zelf zin in hebt – loopt uit op conflicten. Altijd vrij van school loopt uit op leegte en je bereikt niets. Vrijheid na onderdrukking – loopt dat vaak niet uit op nieuwe onderdrukking? En vrij van de zwaartekracht – dan kan voor eventjes. In de ruimte leidt gewichtloosheid tot allerlei problemen.

Je ziet het ook bij de geschiedenis van Israël als ze uit Egypte worden geleid. Ze kreunen onder de druk van Egypte – ze zijn pas vrij van die druk als de Farao in het water van de Rietzee is verdronken. En dan, in die vrijheid? Ze maken van God een godje van goud als Mozes hen lang alleen laat.

In die vrijheid verlangen ze nota bene terug naar Egypte, als ze honger krijgen. En als ze onder elkaar zijn, komen ze in opstand tegen het gezag van Mozes.

In de vrijheid – komen dan vaak niet onze angsten en verlangens naar boven? Waardoor we niet meer vrij zijn. Waardoor angsten van vroeger je kunnen belemmeren. Of je verlangen om helemaal vrij te zijn, om te doen waar jij zin in hebt.

Je zou vrijheid een sleutelwoord in de christelijke overtuiging kunnen noemen. Die vrijheid begint met de bevrijding door Christus' inzet. Hij bevrijdt mij van tekorten en frustraties. Zijn leven opent een nieuw uitzicht. In die vrijheid van tekorten en frustraties kan ik leren om aan de ander te denken, om gericht op de ander te zijn.

Die vrijheid vraagt om uitwerking. Om het goede te onderkennen en om het kwaad, de frustratie, de angst niet de ruimte te geven. Paulus noemt het: word veranderd in je denken (Romeinen 12:1,2). Jakobus zegt: verdiep je in de regel, in de wet van de vrijheid (Jakobus 1: 24,25). Petrus geeft met allerlei woorden inzicht in het proces (2 Petrus 1:5-8). Dan krijg je zicht op wat het leven goed doet, dan vind je geluk, dan zul je vrucht dragen en resultaat mogen zien.

Auteur: ds. Auke Siebenga