Nota bene

Uitgezonden | Mensen en machten

daniel 7 the 4 beasts by shadowrenderer d48hr17Er wordt wel eens gedacht – geloven is een aantal uitspraken voor waar aannemen. Of geloven in God is – je zelf aan een aantal geboden houden.

Ten diepste geeft de bijbel mij een andere kijk op het leven, op de wereld, op mezelf. Dat zie je letterlijk bij Daniël. Hij krijgt als het ware de backoffice te zien. Alles wat op de achtergrond van de gebeurtenissen van alle dag – deze gebeurtenissen beïnvloedt.


In de droom van Daniël (Daniël 7) verschijnen die krachten als herkenbare dieren en als een gedrocht dat alles vermaalt en vertrapt. En dat laatste monster gaat ook nog tekeer tegen de mensen van God en tegen God zelf.

Die droom onthult het karakter van de wereldmachten van toen – en van nu. Ten diepste zijn die machten niet geïnteresseerd in het welzijn van de 'gewone man'. Als het zo uitkomt worden mensen onderdrukt, uitgebuit en gedood. Een mensenleven telt niet in oorlogen. Een mensenleven telt niet in Jemen, telt niet in Myanmar.

Dat maakt de taak van de overheid zo moeilijk. Macht is nodig. Maar macht walst zo gemakkelijk over mensen heen. En als macht mensen in de greep heeft.....

En dat geldt niet alleen voor de overheid. Maar voor iedere man of vrouw die zich wil laten gelden. En voor mij – want wie wil zich nooit eens laten gelden?

Het is niet het enige in die enge droom van Daniël. Er worden tronen neergezet – waarop de ware macht zetelt. Die ligt bij de oude Wijze ofwel God zelf – die zetelt op een troon van vuur, zuiverend vuur. Angstaanjagend – voor die machten. Want Hij spreekt recht. En de macht met de grootste bek verdwijnt als eerste in het vuur. Angstaanjagend – maar daarna komt de ware koning. Niet als een dier – maar in de gedaante van een mens. Gegeven vanuit de hemel. Degene die het voorgoed voor het zeggen heeft. En Hij, lezen we in Jesaja 42:3, zal het gebroken riet niet verbreken. Hij zal de flakkerende vlam niet uitdoven. Hij zal waarheid en recht onthullen.

Laten we samen met miljoenen op deze wereld in 2018 blijven uitzien naar zijn komst.

Auteur: ds. Auke Siebenga