Nota bene

Aanbiddingsvermogen

aanbiddingMensen hebben een groot aanbiddingsvermogen.
Als je ziet hoe allerlei mensen op een podium staan en toegejuicht worden door hun mede-mensen.
We zingen nationale volksliederen, er vloeit rijkelijk drank, je kunt telkens uit je dak gaan.

Wie aanbid jij? Of waarvoor ga jij uit je dak? Voor wie sta ik te juichen? Wat belangrijk is – waar word je warm van? Het samen-gevoel bij het kampioenschap van FC Hilversum? Of de gouden medaille die 'wij' weer hebben gewonnen? In Nederland zijn 'wij' wij. In België is het de Belgische gezamenlijkheid. In ieder land heb je weer 'wij 's' die dan hebben gewonnen.
En al die 'wij 's komen dan geregeld tegenover elkaar te staan. Dat loopt regelmatig uit op confrontaties, vernielingen, gevechten.

En dat allemaal – ja, waarvoor eigenlijk? Is het voor de prestatie van een tiende seconde sneller? Is het voor aansprekende zinnen, voor het mooie programma, voor de confrontatie?

Veel mensen hebben in hun plaats – hun club. Om toe te juichen, om in vuur en vlam voor te raken, om trouw te steunen.
Is dat niet de kern – dat we van iets of iemand vol willen zijn, in vuur en vlam te staan? Voor wie de bijbel kent, zal dat geen verrassing zijn. Daarin staat dat de enige die werkelijk aanbidding waard is – God is, en Jezus Christus.

Al het andere dan God, alle gedachten en machten die wij zien, gaan voorbij. Ze worden ingehaald, aangevochten. En samen eens worden we het nooit. En al de anderen dan God? Ze worden ingehaald, opgevolgd, ze sterven. Al hun beloftes en plannen brengen niet het leven waar veel mensen zo diep naar verlangen.

Er is een macht die als een magneet mensen naar zich toetrekt – van God weg. Hij zal alle mensen verleiden om alles wat voorbijgaat te aanbidden. En daarmee gaat ook het leven voorbij van wie het sterfelijke aanbidt.

Als je het leven van Jezus volgt en beluistert gaat er een andere wereld voor je open. Letterlijk en figuurlijk. Van aanbidding van de God die het leven maakte en die het leven compleet renoveert. Van God, die alles is in allen, wiens licht en liefde ieder en alles zal vervullen.

Welk ander mens is ooit uit de dood opgestaan? Daarin ligt de belofte en de kracht om niet onder te gaan maar om na de dood op te staan. In een ander leven waarin geen enkele ongerechtigheid het leven bederft. Waarin de machten van deze wereld zich hebben gewonnen gegeven of zijn ondergegaan.

Auteur: ds. Auke Siebenga