Nota bene

Stel je voor....

Jesus the Bread of LifeDe paus, of de patriarch van de Grieks-orthodoxe kerk of de voorzitter van de Landelijke Vergadering hebben één maal per jaar een zitting in een vluchtelingenkamp. En daar delen ze brood uit voor al die duizenden mensen. En dan niet van grote vrachtwagens. Nee, eenmaal per jaar is er de mogelijkheid om te delen zoals Jezus deed. Delen van wat voor handen is.

En dan merken dat er voor iedereen meer dan genoeg is. Dat er zelfs over is. Omdat het brood in Jezus naam meer is dan het is.

Helaas – het delen van het brood hebben de volgelingen van Jezus nooit op die manier na kunnen doen. Hoewel Jezus zei – jullie zullen grotere wonderen doen dan ik. Toch niet. Er gebeuren niet zoveel wonderen. Veel dingen blijven even moeizaam als altijd. Zoals vrede bijvoorbeeld. Of samenwerken. Of je relatie goed houden.

Wat bedoelde Jezus dan met het broodwonder? Hij zegt het zelf al. In Johannes 6 legt Jezus verder uit wat Hij duidelijk maakt. Dat Hij zelf het brood is waardoor je nooit meer honger krijgt.

Welk mens heeft dat ooit gezegd? Er zijn mensen die zeggen dat ze baas zijn van de wereld, dat ze mensen welvaart willen brengen, dat ze hun eigen land het sterkste willen maken. Allemaal menselijke heersers – voor een bepaalde groep, voor een bepaalde tijd.

Jezus heeft de pretentie dat Hij leven te bieden heeft voor iedereen die Hem gelooft. Omdat het ware leven niet hier is, niet in dit lichaam, niet in deze tijd. Omdat er voorbij de strijd in dit leven, voorbij het dragen van tekorten, er een leven van volle vrede en vervulling is.

Hij wijst de weg. Aan jou de keus – richt je je op het alles halen uit dit leven? Dit leven gaat voorbij – Jezus brengt je een leven dat nooit meer stuk gaat, waarin je voor de rest van je eeuwig leven genoeg hebt. Lees zijn leven – alle krachten die Hij laat zien, de woorden die Hij spreekt. Voorbij zijn kracht om te lijden. Tot en met zijn opgestane en opgestegen leven. 

Auteur: ds. Auke Siebenga

Nieuwsbrieven

Aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrieven.

Zoeken

Social