liefde
Er is een nederlandse film die heet 'Alles is liefde'. Als je het omdraait is het 'Liefde is alles'. In elke religie en in veel filosofieën wordt het belang en de kracht van liefde genoemd en gekend. Ik las laatst over een Tibetaans gezegde: het geheim van een goed en lang leven is: eet voor een half, loop voor twee, lach voor drie en heb mateloos lief.

We hebben er weet van. Liefde wordt vaak gezien als de liefde tussen twee mensen. Dat is één uiting van liefde. Hoewel – is er in een relatie tussen twee mensen altijd sprake van liefde? Het is wel het romantisch ideaal. Zo vaak blijkt de basis toch te zijn uitgehold en stort de relatie in.

En hoevaak is liefde tussen ouders en kinderen niet problematisch? Of tussen kinderen onderling? Wat is liefde eigenlijk? Meer dan een gevoel alleen, meer dan alleen samen vrijen, meer dan je inzetten voor je kinderen.

En dan zegt Jezus ook nog: Heb uw vijanden lief. Dat zal dan toch helemaal niet vaak voorkomen. Jezus heeft het laten zien. Toen Hij Petrus vroeg nadat hij Jezus ontkend had: Heb je mij echt lief? Dan kan Petrus alleen maar zeggen – U weet hoe ik u liefheb. Jezus zelf zegt niet van zichzelf: 'Ik heb jou lief' of 'ik hou van alle mensen'. Hij zegt wel – wie liefheeft zet zijn leven in voor zijn vrienden. En dus ook voor zijn vijanden. Hij zegt ook: Zo lief had God de wereld....

Dan blijkt dat werkelijke, diepe liefde die verbinding is waarin je aan ieder het goede leven gunt. En daaraan zelf bijdraagt met je mogelijkheden. Aan een ieder – hoe anders die ander ook is, hoeveel drempels je moet overwinnen, hoeveel pijn die ander jou ook doet, hoeveel het je ook kost.

Hoe wordt een mens tot die liefde uitgenodigd, uitgedaagd, verleid, overtuigd, geboren? Om over de grenzen van antipathie, van anders zijn, van onbegrip, van pijn, van beschadiging, van genoeg hebben aan jezelf, van onverschilligheid, van onmacht – toch de ander te leren zien in haar/zijn verlangen, gemis en tekort?

Als je ontdekt en aanvaardt en gelooft dat jijzelf geliefd bent en leert dat de Ander, God, jou het leven gunt en geeft. Als geen ander maakt Jezus Christus dat in zijn leven zichtbaar in woord en daad en leven.

Hij geeft zijn leven voor vijandige mensen, voor onverschillige mensen, voor vrienden die zich afkeren: Zo geliefd ben ook jij, ben ook ik. Laat liefde groeien.


Social

Vertrouwenspersoon Meldpunt misbruik

Blijf er niet mee zitten
Blijf er niet mee zitten
Blijf er niet mee zitten