Skip to main content

Nota bene

Gedachten en (on)vrede.

penseurGedachten zijn prachtig – dat je kunt denken is een wonder. Je kunt nadenken, bedenken, vooruit denken, doordenken, denken aan. Je gedachten brengen allerlei onderwerpen binnen. Het denken is ons dichtbij, zo alledaags dat je er nauwelijks bij stilstaat. Die verwondering vind je soms bij kleuters. Ik hoorde er één laatst zeggen: gek hè, dat 3+3 zes is, maar ook 2 en 4! Daar proef je iets van de verwondering van een denk-ontdekking. En wanneer je je bezighoudt met wetenschap kun je ook genieten van het denken.

Denken gaat niet vanzelf voor de meeste mensen. Dat leer je allemaal van je ouders, op school, van vrienden. Je leert het jezelf door boeken te lezen en vraagstukken op te lossen. Het is vaak een langdurig en moeizaam proces.

Denken is niet alleen maar leuk. Want je kunt helemaal gek worden van jezelf, van je gedachten die je maar niet kwijt kan raken en niet kunt stoppen. Dan kun je soms bijna niet meer functioneren omdat je voortdurend in gedachten bent.

Paulus schrijft ook verschillende keren over het denken. Onder andere in Filippenzen 4:8,9. Hij heeft al veel aanbevelingen gedaan. Tenslotte schrijft hij – bedenk of denk aan wat waar is, wat edel is, wat eerbiedwaardig is, wat rechtvaardig is, wat zuiver is, wat lieflijk is, kortom, alles wat deugdzaam is en lof verdient.

Zo vertelt hij ons dat ons denken van toepassing is in de dagelijkse werkelijkheid. De woorden die hij gebruikt zijn geen 'geestelijke' woorden of specifiek christelijke woorden. Ze geven ons juist een instrument om met de mensen om ons heen samen te werken.

Het zijn voor hen ook herkenbare termen. Zo brengt Paulus ons vanuit de volheid in Christus naar de werkelijkheid die wij delen met alle mensen. Vanuit Christus is er volheid om onze gedachten mee te vullen, om aandacht te schenken aan wat opbouwt. Als je je op dat spoor bevindt en het telkens weer terugvindt, zul je ook ervaren dat God, de God van de vrede, met je is. Dan vind je telkens weer rust in je denken, dan heb je rust om mee te bouwen.

Auteur: ds. Auke Siebenga