Nota bene

De Geest van God en mijn geest

Wolken-Geest
- ds. Auke Siebenga

Lastig, moeilijk onderwerp – die geesten zie je niet. De geest zelf niet – maar wel de wijze waarop de geest of de Geest wordt geuit.

Een voorbeeld. Een moeder roept de kinderen om te komen eten. De één komt vrij snel, de ander moet het drie keer horen voordat hij of zij reageert. Want de laatste is bezig, en de stem die zijn bezigheid onderbreekt is per definitie lastig. Je doet zo lang mogelijk je eigen ding. De eerste luistert naar de stem van de moeder, de tweede luistert niet naar zijn moeder, maar naar een andere stem. Zijn eigen stem. Ieder mens heeft een eigen stem.

Je hoort hem alleen niet altijd. Soms, soms hoor je je eigen stem tegen jezelf praten. Zou je dat nu wel doen... Gemakkelijker hoor je stemmen van buiten af. De stem van de docent, van je vrienden, van de coach van het elftal. Ze vertellen wat je moet doen, wat je niet moet doen. Wanneer heeft een stem het meeste effect? Niet als ze maar zo vaak mogelijk herhalen wat moet gebeuren. Die stem heeft effect als je de eigenaar van die stem vertrouwt, omdat die persoon gezag heeft. Dan ga je die stem van de ander je eigen maken.

Zo is het ook met de Geest van God. Iedere christen krijgt die Geest. Die Geest die je erbij roept, bij de dingen van God, bij alles van het leven van Jezus Christus. Die je leert om op God te vertrouwen. Die stem komt in allerlei vormen tot je. En dan is de vraag – wat doe je met die stem? Want het is niet de enige stem. Daarom is het belangrijk om eigen te worden met die stem van de Geest. Zodat je 'nee' kunt zeggen tegen de stem van je eigen geest.

Als je in Christus bent – dan ben je er op uit om die stem van de Geest te leren kennen en te leren vertrouwen. Want door die Geest vervult God in jou – wat Hij van je vraagt.

Auteur: ds. Auke Siebenga