Nota bene

Uitgezonden

Opstanding-Kruis
- ds. Auke Siebenga

Opgestaan – en een nieuw leven aangegaan!

Die ongelooflijke, verrassende en overweldigende opstanding van Jezus Christus – het heeft iedereen overrompeld. Niemand rekende er nog op. Maria van Magdala was verblind door verdriet, de vrienden van Jezus geloofden haar eerst niet. 
Het is ook ongelooflijk. Wij hebben alleen de ervaring dat geliefden ons ontvallen, iedere dag sterven er mensen. Daar staat het getuigenis van Jezus' opstanding loodrecht op.

Je hoeft niet te proberen daar bewijs van te krijgen. Wetenschappelijk is er niets vast te stellen aan 'weer levend worden'. Het gebeurt niet.

Het meest overtuigende van een persoon – is de ontmoeting met iemand. Dat is veel meer dan meetjes en weetjes. En de ontmoetingen met de opgestane Jezus die worden beschreven zijn geen romantische beschrijvingen. Paulus schrijft: Ik heb gehoord dat die en die Jezus ontmoet hebben (1Kor.15:3-5). Het zijn geen idealistische beschrijvingen. De mensen die van die ontmoeting getuigen zijn allemaal ongelovig – tot ze Jezus zien. Ja, alleen Johannes – hij ziet dat de doeken van Jezus' hoofd zijn opgerold. En dan gelooft hij – zonder Jezus gezien te hebben. De vrienden van Jezus en alle anderen – ze konden er niet onder uit. Ze hebben Jezus weer levend gezien!

Kijk zo eens naar de verhalen van Jezus. Niet met het oog van de wetenschapper, maar met het oor van iemand die luistert naar een ander. Naar een ander die een overweldigende ontmoeting heeft gehad. Met Jezus, Jezus Christus die dood geweest is. En die leeft! Ook nu nog – voor ons, voor jou, voor mij!

Auteur: ds. Auke Siebenga