Nota bene

7 BIJBELSE GEDACHTEN OM JE VEILIG TE VOELEN

Overgenomen van https://debijbel.nl/.

staysave
De nieuwe coronamaatregelen in Nederland hebben veel invloed op mensen. Je mag nog maar één bezoeker per dag, er is een avondklok en op verschillende plaatsen in Nederland zijn rellen uitgebroken in de afgelopen dagen. Die relschoppers vormen maar een klein percentage van de inwoners, maar het heeft toch ook weerslag op ons allemaal. Misschien herken je iets van de frustratie of de moedeloosheid waar veel mensen last van hebben. Misschien voel jij ook de boosheid en machteloosheid, die te zien en te horen zijn in de reacties op de rellen.

Redactie: Hans Doeve

Lees meer: 7 BIJBELSE GEDACHTEN OM JE VEILIG TE VOELEN

Bidden kan op veel manieren

Overgenomen van https://debijbel.nl/.

Bijbel is Gods Woord

Gebed

Bidden kan op veel manieren: op een vast moment of de hele dag door, met vaste woorden of de woorden die op dat moment in ons opkomen, in stilte of biddend, samen of alleen… Wat zegt de Bijbel eigenlijk over gebed? In vijftien afleveringen nemen Lianne van Dijk, Hanna Rijken en Theo van den Heuvel je mee in dit onderwerp.

Redactie: Hans Doeve

Lees meer: Bidden kan op veel manieren

Schaduw en beweging

2018 07 03 Vlinderstruik 004 w400
Vlinder en vlinderstruik

Ik kijk uit over het water achter de kerk. De zon schijnt op het water, het riet wiegt zacht in de wind. Op de vlinderbloem wiegen de vlinders mee. Hun vleugels spreiden zich en laten die unieke patronen zien. Kleurrijk en veelvormig, niet willekeurig maar wiskunstig. Ze sluiten hun vleugels; alsof ik ze te lang bewonder, alsof ze mij willen uitdagen om nog even te wachten en te blijven kijken. Intussen zijn ze rusteloos aan het werk, van het ene bloemetje naar de andere. Zo oogsten ze hun portie nectar, terwijl ze meebewegen met de grote pluimen in de wind.

Auteur: ds. Auke Siebenga

Lees meer: Schaduw en beweging

Het is niet eerlijk ...

IJdelheidWie heeft dat als kind nooit gezegd of gedacht? Als je als laatste een koekje kreeg, als je zus of broer wel mee mocht – maar jij niet. Als je vriend wel voor een feestje is uitgenodigd – en jij niet. Of als er in je leven allerlei dingen moeite kosten en niet lukken. En anderen lijken alleen maar succes te hebben. Als de belasting veel van wat je verdient – opvraagt. Als in een land de regering allerlei baantjes gunt aan vriendjes en of familie. Het is niet eerlijk.

Auteur: ds. Auke Siebenga

Lees meer: Het is niet eerlijk...

Doorbraak

doorbraakSoms hoop je op een doorbraak. Een doorbraak in medisch onderzoek van ziektes zoals MS en ME. Of in het kankeronderzoek. In de politiek was er een voorstel in de impasse tussen Israël en de Palestijnen. Maak een corridor, een doorbraak tussen de Palestijnse gebieden, dwars door Israëlisch grondgebied. Dat geeft meteen aan dat het werkelijk een doorbraak zou zijn. Wanneer Israël zoiets zou toelaten, zouden ze hun angst voor de Palestijnen deels opzij zetten.

Auteur: ds. Auke Siebenga

Lees meer: Doorbraak

Verzoening of 'het goedmaken'

verzoeningWat kun je daar om verlegen zitten. Omdat je gekwetst bent – en niet aan verzoening toe bent. Omdat je onrecht is aangedaan waardoor je zo boos bent! Je bent dan verlegen met verzoening, daar ben je niet aan toe.

Je kunt naar goedmaken verlangen omdat iemand je niet meer wil spreken, niet meer wil zien. Omdat je zelf iemand pijn hebt gedaan. Omdat je jezelf bent tegengevallen. Omdat je jezelf zo vaak tegenvalt. Je kunt naar verzoening verlangen om alle berichten over conflicten in de wereld.

Auteur: ds. Auke Siebenga

Lees meer: Verzoening of 'het goedmaken'

Vrijheid

Vrijheid en reizenWie wil er niet vrij zijn? Vrij om te doen wat je wilt, vrij van school, vrij van onderdrukking, vrij van zwaartekracht, als een vis in het water.

Toch zie je al aan de opsomming – dat totale vrijheid er niet in voorkomt. Altijd doen waar je zelf zin in hebt – loopt uit op conflicten. Altijd vrij van school loopt uit op leegte en je bereikt niets. Vrijheid na onderdrukking – loopt dat vaak niet uit op nieuwe onderdrukking? En vrij van de zwaartekracht – dan kan voor eventjes. In de ruimte leidt gewichtloosheid tot allerlei problemen.

Auteur: ds. Auke Siebenga

Lees meer: Vrijheid