Nieuws

NGK-GKv Nieuwsbrief 2021-4

 
 

---
Hereniging

Landelijke Vergadering/Synode

D.V. 1 maart 2023: hereniging NGK en GKv

Op de bijeenkomst van de gezamenlijke landelijke vergadering/generale synode van 30 okt. jl. is 1 maart 2023 als datum genoemd voor de hereniging van beide kerkverbanden. Er moet voor die tijd nog heel wat werk verzet worden. Met name het verschil in pensioenvoorziening voor predikanten is een heikel punt, omdat de GKv met een groot tekort kampt. De huidige landelijke vergadering/generale synode is bijna klaar met haar werk. Alleen volgende week zaterdag 13 november komen de afgevaardigden nog bij elkaar. In de afgelopen twee maanden is de concept-kerkorde voor de herenigde kerk grondig tegen het licht gehouden. Dat heeft op een heel aantal punten tot aanpassingen geleid. Volgend jaar rond deze tijd start de gs/lv van Zoetermeer voor het laatste traject richting eenwording.   Lees hier het laatste nieuws.

 

Eerherstel

Commissie Verzoening en Recht

Postuum eerherstel professoren

Op zaterdag  30 oktober jl. vond er op de gezamenlijke landelijke vergadering/generale synode publiek eerherstel plaats van de hoogleraren dr. H.J. Jager en dr. C. Veenhof. Dat was een emotionele gebeurtenis, met name door de toespraken van een zoon van professor Veenhof en een kleindochter van professor Jager. In de voorbereiding van dit eerherstel heeft de Commissie Verzoening en Recht een adviserende rol gespeeld. N.a.v. een rapport van deze commissie kon de gezamenlijke gs/lv een aantal familieleden van beide professoren in haar midden uitnodigen. Zo werd duidelijk: waar schuld beleden wordt, ontstaat ruimte voor het uiten van diepe en lang verborgen emoties, maar ook voor openingen naar de toekomst, naar het zoeken van een gezamenlijke weg. Lees hier meer over de Commissie Verzoening en Recht

---
Kanselruil PKN

Commissie Contact en Eenheid

Kanselruil met PKN

Op 31 oktober 2020 namen de Generale Synode van de GKv en de Landelijke Vergadering van de NGK gezamenlijk het besluit dat een kerkenraad predikanten uit de PKN mag uitnodigen om voor te gaan in de eredienst. Andersom mogen GKv- en NGK-predikanten ook op verzoek voorgaan in een gemeente die behoort tot de PKN. De Landelijke Vergadering van Nunspeet besloot in het voorjaar van 2017 al om over te gaan tot het uitnodigen van predikanten uit andere kerk(verband)en. Lees hier wat er met deze besluiten in de praktijk gebeurt.

---
De wenkende leider

Kerkpunt

Nieuw boek: De wenkende leider

Veel leiders in de kerk worstelen met hun verantwoordelijkheden. Hoe geef je leiding aan de gemeente? Hoe doe je dat in een tijd van toenemende verschillen en afnemende betrokkenheid? In het boek De wenkende leider doet Klaas Quist een pleidooi voor een andere vorm van leiderschap. Hij beschrijft verlangens, krachten en gewoonten die ons in de greep houden en reikt een heldere route aan naar een volwassen, evenwichtige en minder afhankelijke verhouding tussen de leiders en de gemeente. Met als resultaat dat kerkenraad en gemeente vooral gericht zijn op wat God geeft en de richting die de Geest wijst. Lees meer over De wenkende leider of bestel het in de webshop.

---
Contactdag

Commissie dovenpastoraat

Landelijke Contactdag en ontmoetingsdag

Het Interkerkelijk Dovenpastoraat viert zijn 50ste verjaardag op de Contactdag op 13 november a.s. met als thema: Beeldende Taal. Samen ontdekken we de veelkleurigheid van taal in een leuke workshop. Op de contactdag nemen we ook afscheid van een aantal mensen en verwelkomen we twee nieuwe dovenpastors: Hendrik Stevens en Wim Otte.

Op 20 november is er een ontmoetingsdag voor ouders met hun dove kinderen in de basisschoolleeftijd. De ontmoetingsdag vindt plaats in de Goede Herderkerk in Ede. Het thema is: ‘Ik zie het zo’, over visueel geloven. Hendrik Stevens en Klaudia Douw vertellen over de geloofsopvoeding van dove kinderen en welke materialen je daarvoor kunt gebruiken. Jochem Goudriaan vertelt over het vertalen Bijbelverhalen in Gebarentaal. Aanmelden kan nog voor 12 nov. 2021.

---
Missieloket

MissieFonds

Nieuw: Missieloket

Met de nieuwe naam is het direct duidelijk: MissieFonds ondersteunt missionaire gemeenschappen, ook financieel. De Commissie Steunbehoevende kerken en Missionaire Initiatieven (CSKMI) kiest daarom voor deze nieuwe, aansprekende naam.  De mensen van MissieFonds zijn als verloskundigen. Ze zijn door de GKv en NGK – straks de Nederlandse Gereformeerde Kerken – aangesteld om de geboorte van nieuwe missionaire gemeenschappen te ondersteunen. Ze geven advies, verwijzen binnen hun netwerk, bidden en geven namens de kerken financiële steun.  MissieFonds ondersteunt bijvoorbeeld geloofinijsselstein.nl en huisvanvrede.org. Er is ruimte voor nieuwe initiatieven. Meer weten? Neem een kijkje op missieloket.nl, een gezamenlijk initiatief van MissieFonds, Kerkpunt en Verre Naasten. Of neem direct contact op met Gienke Boersma (tel. 06-25061327, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

---
Vrede

WeetWatJeGelooft

Webinar 15 november 2021

De vrede bewaren in de kerk. Herken jij dit? Een zin uit de preek die niet goed is gevallen, een enthousiaste zuster die iets verkeerds heeft gezegd na kerktijd, een boze brief in de kerkenraad over een verandering die zal worden doorgevoerd. Het zijn allemaal mogelijke beginnetjes van conflicten. Kennisplatform Weetwatjegelooft organiseert een webinar waarin je leert hoe je zo kunt communiceren dat je geen brandstof geeft aan een conflict en in plaats daarvan een goed gesprek hebt, zodat je vrede en verbinding ervaart met de ander, zonder de verbinding met jezelf te verliezen. Na dit webinar heb je een vaardigheid geleerd om met boosheid om te gaan en conflicten te voorkomen.  Meer informatie en aanmelding

---
VOG Meldpunt

Commissie Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties

VOG in de kerken

De Commissie Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties heeft een brief gestuurd naar alle kerkenraden. De commissie dringt erop aan hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de veiligheid in de gemeente. Te denken is aan het Stappenplan Veilige Kerk en het benoemen van vertrouwenspersonen. Lees meer bij Steunpunt Kerkenwerk of Het Meldpunt.
Nieuw is om in het kader van preventie een aanstellingsbeleid te formuleren. Bij dit aanstellingsbeleid behoort het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag van de betrokkene.

---
Campagne

Team ‘Ik ben’

Campagne ‘Ik Ben’

Wij zijn op zoek naar jou! GKv’ers en NGK’ers tussen de 20 en 49, die onze peiling willen invullen. Wat is voor jou de toegevoegde waarde van een predikant? Hoe ziet het beroep van een dominee eruit over 10 jaar?
Wij, het team van de campagne ‘Ik Ben’, zijn benieuwd naar jouw ideeën. Die hoeven niet ingewikkeld, baanbrekend of volledig te zijn. Gewoon hoe jij er tegenaan kijkt, en wat er bij je opkomt. Wil je deze korte vragenlijst voor ons invullen? Als je deelneemt maak je kans op een ‘Share your faith’ verrassingspakket! Uit alle reacties trekken wij een winnaar die dit fantastische pakket vol eerlijke producten thuisgestuurd krijgt. Klik hier om de peiling in te vulle. Houd onze socials in de gaten voor de resultaten. Instagram | Twitter | www.ik-ben.nl

---
Herfst en Winter

Steunpunt Liturgie

Commissie Eredienst

Het geloof en het leven met God en elkaar vieren we niet alleen op zondag, maar ook doordeweeks. Dat laatste is wel minder gemakkelijk te realiseren; een kerkdienst krijg je aangereikt, thuis of in kleine kring moet je het zelf doen. De coronatijd leert hoe belangrijk het is dat er ook vormen van vieren zijn voor thuis en kleine kring. Het Steunpunt Liturgie wil daarbij helpen. Daarom is er de pagina Vieren in Herfst en Winter. We verzamelen daar ideeën en materiaal. Kom regelmatig kijken want er kan zomaar iets nieuws te vinden zijn. En heb je zelf ideeën? We horen ze graag (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Heb je trouwens al het materiaal voor Advent en Kerst besteld? Ook dat biedt van alles voor het vieren thuis, alleen én samen. Lees meer bij Vieren in Herfst en Winter of  Advent

---

Kopij volgende uitgave inleveren voor woensdag: 1 december 2021
Wilt u inhoudelijk reageren op een nieuwsbericht, neem dan contact op met de betreffende
commissie of organisatie. Overige reacties of aanleveren kopij kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door de Werkgroep Administratieve Ondersteuning.

 

 

 

 

Nieuwsbrieven

Aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrieven.

Zoeken

Social