Nieuws

Bevestiging Betske van Henten

In de dienst van 18 oktober is Betske van Henten bevestigd in het ambt van ouderling. Dominee Peter Veldhuizen leidde de dienst en verbond de geschiedenis van Priscilla aan de bevestiging van Betske. Priscilla wordt genoemd in Handelingen en Paulus noemt haar in de brief aan de Romeinen een medewerker in de dienst aan Christus Jezus. Priscilla was een vrouw die veel heeft gedaan voor de verspreiding van het Evangelie.

Na de bevestiging richtten we onze aandacht op lied 456 en baden op die manier Betske kracht toe voor haar taak in de gemeente.

2020 10 18 Bevestiging Betske 003

Wat zeggen de Tien geboden ons in deze tijd van het coronavirus?

10 gebodenIn de dienst van 11 oktober heeft ds. Auke Siebenga ons onderstaande corona-variant van de wet voorgehouden. Overgenomen van het Theologisch Log van ds. Bert Loonstra, predikant van de Chr. Geref. Kerk te Gouda.

God zegt: Ik ben de Heer, de enige God, die je beschermt en redt. Je kunt je beter laten leiden door vertrouwen dan door angst. De Heer voorziet in onze noden. Maar Gods voorzienigheid sluit onze voorzichtigheid niet uit.* Zoek het gevaar niet op, maar dam het zoveel mogelijk in.

Maak van God geen sprakeloos beeld. Hij is de God die spreekt. Spreekt God ook in deze epidemie? Hij zegt erin tot ons dat wij van onszelf zwak zijn, weerloos zonder zijn kracht. Wees niet overmoedig. Je hebt het leven niet in eigen hand. Maak je plannen onder het voorbehoud van leven en gezondheid. In afhankelijkheid van God heeft je leven perspectief.

Gebruik de naam van God met eerbied. Die naam betekent: Ik ben erbij, Ik blijf dezelfde. Wát er ook gebeurt, op Mij kun je aan.

Neem de dag van de rust in acht. Meestal zeggen we: benut die dag om samen te komen. Dat zeggen we nu niet. Nu zeggen we: blijf maar thuis. Maar we kunnen wel creatief op zoek gaan naar andere manieren om God te eren en te zoeken. In tijden als deze komt naar boven wat de dienst aan God voor je betekent.

Heb respect voor je ouders. Luister naar hen bij wat ze vragen of verbieden in verband met het besmettingsgevaar. Ouders, laten we ons ook ten aanzien van onze kinderen niet laten leiden door angst.

Pleeg geen moord, en breng anderen niet nodeloos in gevaar. Houd anderhalve meter afstand van elkaar.

Wees een betrouwbare levenspartner. Dat geldt onder alle omstandigheden. Nu geldt dat misschien wel extra, bijvoorbeeld als je allebei thuis moet werken en ook nog de kinderen over de vloer hebt.

Steel niet. Hamsteren is asociaal.** Heb je naaste lief als jezelf.

Wees eerlijk over wat je voelt, waar je geweest bent, en over wat je beter anders had kunnen doen. Verspreid ook geen praatjes over een ander. En laat je niet opfokken door praatjes die rondgaan.

Wees niet jaloers op anderen, ook niet als je tot de zwakkeren behoort. In je zwakte maakt God je sterk.

* Woordspel van ‘voorzienigheid’ en ‘voorzichtigheid’ is ontleend aan de brief van het presidium van de generale synode van de CGK aan alle CG kerken.
** Uitspraak is afkomstig van onze minister-president Mark Rutte.

Startzondag: bouwen aan de kerk

2020 09 13 startzondag 025Op de startzondag van het nieuwe seizoen ging dominee Eikelboom voor. Hij noemde drie dingen die belangrijk zijn om als levende stenen te bouwen aan de gemeente: Bidden, helpen en met elkaar praten. 

Na afloop van de dienst ging de voorzitter van de kerkenraad, Jaap Augustijn, in op de bijzondere tijd die achter ons ligt. Ondanks de coronamaatregelen hebben we steeds kerkdiensten kunnen uitzenden en later ook fysiek kunnen houden.

2020 09 13 startzondag 011Hij bedankte iedereen die hieraan heeft meegewerkt en in het bijzonder Martijn van Henten, die steeds alle diensten heeft gefilmd. Alle gemeenteleden hadden als bedankje een bijzonder biertje meegenomen voor Martijn, voorzien van bedankkaartjes voor zijn inzet.

2020 09 13 startzondag 019Ook Hans en Josje werden bedankt voor alles wat ze in deze tijd extra hebben gedaan. Ze ontvingen een mooie bos bloemen.

Meer foto's op NGKL-Sociaal.2020 09 13 startzondag 018

Avondmaal op een andere manier

2020 05 27 opname Pinksteren 009 2Zondag 12 juli vierden we voor het eerst weer samen Avondmaal sinds de coronamaatregelen gelden. De dienst werd geleid door dominee K. T. de Jonge. Het thema van de dienst was: Wat hou ik van uw huis! Dominee De Jonge benoemde hoe we ernaar hebben verlangd om God en elkaar weer te ontmoeten in de kerk en om weer samen Avondmaal te vieren.

Het Avondmaal werd deze keer gevierd, terwijl de gemeenteleden in de bank bleven zitten. Diaken Wenda Lamme en haar man René van Henten deelden, met hun mondkapjes op, brood en druivensap uit. Dominee de Jonge sprak daarna de woorden uit over over het lichaam en het bloed van Jezus Christus, dat wij hiermee gedenken. Onder toepasselijk orgelspel van Jan van Ree, aten en dronken de gemeenteleden het brood en het druivensap. 

Weer samen in de kerk

2020 07 05 eerste anderhalve meter kerkdienst 007
Zondagmorgen 5 juli konden we weer samen komen voor een kerkdienst in ons gebouw. Wel weer een samenkomst, maar nog niet helemaal zoals het voorheen ging. Bij binnenkomst moesten we volgens de nieuwe hygiëneregels onze handen ontsmetten. Sommige kerkleden moesten even buiten wachten op anderhalve meter afstand tot ze aan de beurt waren. Om die afstand aan te geven waren er witte welkomsthartjes geschilderd op het kerkplein en stonden er bloembakken met rode geraniums. Eenmaal binnen wees de koster Hans Doeve de gemeenteleden die zich aangemeld hadden voor het bijwonen van de dienst hun plaatsen aan. De plaatsen zijn ingericht op veilige afstand van elkaar. Ook voorin de kerk hingen feestelijke slingers met hartjes en Wenda Lamme had een slinger gemaakt met de tekst: Welkom in Gods huis, welkom thuis.

De voorzitter van de kerkeraad, Jaap Augustijn, heette iedereen hartelijk welkom na de maanden van afwezigheid. Tijdens de dienst die geleid werd door Aart van Henten mochten we nog niet zingen. Dus de gemeenteleden neurieden zachtjes mee of luisterden naar een liedvoordracht door Riekje de Haas en Petra de Joode, soms ondersteund door orgelspel van Willy Slager. Elly Jansen verzorgde de schriftlezing en Aart vervolgde de prekenserie over bomen in de bijbel. Ook de collecte is aangepast aan deze tijd, bij de uitgang stonden collectebussen, gemaakt door de penningmeester Johan Jansen.

De kerkdienst is voor het eerst live uitgezonden. Deze livestream is mogelijk gemaakt door Martijn van Henten, samen met Jeffrey van der Bijl en René van Henten. Op deze manier konden gemeenteleden thuis de dienst op hetzelfde moment meebeleven of op een later tijdstip terugkijken.

Dirk en Betske van Henten hadden als vanouds koffiegezet. Gelukkig was het tussen de buien door net droog, zodat we buiten koffie konden drinken met lekkere petit-fourtjes en konden bijpraten met de gemeenteleden die we soms maanden niet in levende lijve hadden gezien. Een goed begin van hopelijk een goede serie zondagse bijeenkomsten.

Hartelijk welkom

32c96a63 6209 431d b947 3091b9047711Vanaf zondag 5 juli is iedereen weer van harte welkom in de kerk. Wel even van te voren aanmelden bij Hans Doeve 06 24764655 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  tot uiterlijk zaterdagmorgen 12 uur. De dienst is ook live te volgen via deze website, dan wel via ons Youtube kanaal.

NGKL Youtube kanaal

Geef het licht van Pinksteren door

"Laten we elkaar het licht van Pinksteren doorgeven."

Verschillende protestantse voorgangers en een wethouder van de ChristenUnie geven in deze video aan elkaar een lichtje door, waarbij ze iets vertellen over de betekenis van Pinksteren in deze bijzondere tijd. Onder hen zijn ds. Dinand Krol, GKv-predikant van Terneuzen en assessor van de synode, en ds. Willem Smouter, NGK-predikant van Apeldoorn.

In aanloop naar Pinksteren: lied ‘U geeft rust’ overstijgt kerkmuren

EO, Protestantse Kerk in Nederland en tientallen kerken werken samen

De Evangelische Omroep en de Protestantse Kerk in Nederland lanceren vandaag – in aanloop naar Pinksteren – het resultaat van een uniek project. Onder de naam ‘U geeft rust’ werkten zangers en muzikanten uit meer dan twintig kerken door heel Nederland samen aan één lied. “In een tijd dat we niet bij elkaar mogen komen in de kerk, doen we iets dat alle kerkmuren overstijgt.” Het lied ‘U geeft rust (door alles heen)’ is onder meer te beluisteren via het YouTube-kanaal van de EO.

Lees meer: In aanloop naar Pinksteren: lied ‘U geeft rust’ overstijgt kerkmuren

Fotoboek voor Auke

Het is alweer enige tijd geleden dat wij officieel afscheid namen van dominee Auke Siebenga als onze eigen predikant. Maar vandaag ontving hij per post  nog een laatste afscheidscadeau. Een fotoalbum met foto's van de afscheidsgemeentedag, de emeritaatsdienst, de receptie en de nazit.

 

Kerkdienst via internet

2020 03 27 opname Mark Janssens 002

Door de maatregelen die genomen zijn om besmetting met het coronavirus tegen te gaan, zijn er helaas geen gewone kerkdiensten. Op 29 maart zal op deze website een linkje geplaatst worden met een dienst die verzorgd wordt door onze consulent Mark Janssens over psalm 121.

Martijn van Henten maakt de opname hiervan.

5 April zal onze emerituspredikant Auke Siebenga een dienst verzorgen die ook via de website te zien zal zijn. Voor de zondagen daarna zal er nieuwe informatie rondgestuurd worden.

Bekijk vast wat oude NGK Loosdrecht video's: https://www.youtube.com/channel/UC_wTdZr3iSEirGWJxsvKfOQ/videos?view=0&sort=dd&shelf_id=0 .